Skapuler Diskinezi – Omuz Ağrısı Nedeni
Skapuler diskinezi , sırt bölgesinde yer alan kürek kemiklerinin hareketlerinin ritmik bir şekilde yapılamaması sonucu oluşur.
Skapuler diskinezi , sırt bölgesinde yer alan kürek kemiklerinin hareketlerinin ritmik bir şekilde yapılamaması sonucu oluşur.
Spor, boş zamanları değerlendirmek, dinlenmek, kendini iyilik halinde bulundurmak ya da performans yetisini geliştirmek amacıyla, oyun ya da yarışma biçimleriyle düzenlenen, her türlü motorsal özellikleri kapsayan bir olgudur.
Bu gruba genel olarak prematüre bebekler, term dönemde doğup düşük doğum ağırlıklı olan bebekler, doğumsal defekte sahip olan bebekler, yenidoğan yoğun bakımına ihtiyaç duyan bebekler dahil edilir.
Kronik solunum hastalıkları arasında astım, bronşektazi, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kronik rinosinüzit gibi hastalıklar yer almaktadır.
Boyun ve bel ağrıları en sık görülen ağrılar arasındadır. Kadınlarda boyun ağrıları % 59, bel ağrıları ise % 52 oranında bildirilir. En sık 20-79 yaş arasında görünür ve % 25-60 oranında kronikleşir. Omurga ağrılarının en önemli değiştirilebilir faktörlerinden biri uyku postürüdür.
Omuz ağrısı toplumda görülen muskulo-skeletal problemlerden yaygın ve önemli bir sorundur. Omuz ağıılı hastalar başta ağrı şikayetiyle kliniğe başvursalar da zamanla bu şikayetlere eklem sertliği, eklem hareket açıklığı kaybı, güç kaybı ve uyku problemleri gibi çeşitli sorunlar eklenmektedir.
Skolyoz tanımıyla omurganın tam olarak düzeltilemeyen yana yatışı ifade edilmektedir. Tıpkı bir ağacın gelişimi sırasındaki eğilmesiyle paralel olarak insan omurgası da gelişim evresinde “dış kuvvetler” e açıktır ve bu da çeşitli eğilmelere yol açabilir.
Sırt ağrıları , bel ve boyun ağrılarının gerisinde kalmakla birlikte yansıyan ağrıların da önemli bir bölgesi olarak ayırıcı tanısının yapılması gereken bir bölgedir. Myalji kaynaklı basit bir kas ağrısından romatizmal hastalıkların sırt omurgasına yayılan ağrıları, hatta bir akciğer tümörünün yansıyan ağrısı olabilir. Bu nedenlerle bölgenin anatomi ve fizyolojisinin detaylı incelenmesi gerekir.
Ağrı bin yıllardır insanoğlunun zihnini meşgul eden ve yaşam kalitesini etkileyen bir durum. Aslında oldukça kişisel bir deneyim. Ancak ağrıyı yaratan aynı kaynak olsa da farklı kişilerde farklı etkileri olduğunu görüyoruz. Bundan 80 yıl önce Chapman ve Jones aynı hastalıklarda farklı tip ağrı deneyimlerinin olabileceğini tanımladı.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Kerem Alptekin bel fıtığının ameliyatsız tedavisini sizler için anlattı.