fbpx

Bel fıtığı mıyız?

Bel Fıtığı mıyız?

Belimizde vücudumuzu ayakta tutan beş omur kemiği var. Bu kemikler arasında da disk adı verilen kıkırdaklar bulunur. Diskler tıpkı otomobillerdeki amortisörler gibidir. Omurgaya ani uygulanan darbelerin emilmesini ve bu gücün dengeli şekilde dağılmasını sağlar. Ancak çok ağır yük bindiğinde disklerin içindeki jöleye benzer sıvı dışarı çıkar. Tıpkı kaşarlı tost gibi. Nasıl tostu çok fazla bastırdığınızda aradaki kaşar dışarı kaçarsa, burada da disklerin içindeki sıvı dışarı çıkar. Bu jöle kıvamındaki sıvının omuriliğe veya sinirlere baskı yapmasına bel fıtığı diyoruz.

En belirgin özelliği bel ve bacak ağrısı. Ağrıyla birlikte bacaklarda uyuşma, karıncalanma ve hastalık ilerledikçe kuvvet kaybı da görülebilir.
Bir de duyu kayıpları var: Hastada yanma, üşüme, adale seğirmeleri gibi problemler ortaya çıkar. Çok ileri dönemlerinde felç öncesi durumlar ve bacaklarda hissizleşme görülebilir.

 

Dik oturmak vücudu yorar
Her ne kadar dik durma sağlıklı olarak bilinse de sopa yutmuş gibi oturmak vücut için bir travma. İdeal oturuşun esasları ise şunlar:

  İşinizde ya da evde bel bölgenizi tam olarak destekleyen sert sandalyede oturun.

  Çok derin ve yumuşak koltuklarda oturmayın.

  Otururken, dizleriniz, kalçanızdan 5-7 santim yukarda olsun. Bunu sağlamak için gerekirse ayağınızın altına küçük bir basamak yerleştirin.

  Dik oturun, ancak bel boşluğunuzu küçük bir minderle destekleyin. Otururken kalçalar ve dizler arasındaki açının 90 derece olmasına özen gösterin.

  Hiçbir zaman çok uzun süre aynı pozisyonda oturmayın. Uzun süre oturmanız gerekiyorsa her 20-30 dakikada bir ayağa kalkarak bir iki adım yürüyün. Bele en fazla yükün bindiği pozisyonun oturma pozisyonu olduğunu unutmayın.

  Oturma pozisyonundan ayağa kalkarken, belinizin eğimini korumak için sandalyenin kenarına kadar ilerleyin, bacaklarınızı düzelterek ayağa kalkın. Ayağa kalkarken belinizden öne doğru eğilerek hamle yapmayın.

  İşyerinde çeşitli sandalyeleri deneyerek size en uygun olanı belirleyin.

  Tam sırt ve kol desteği olan, tekerlekli, dönebilen sandalyelerini kullanın.

  Eğer kol destekleri yeteri kadar masaya ulaşmanızı engelliyorsa ya da gövde ve kol hareketlerinizi kısıtlıyorsa destekleri çıkarın.

  Çalışma alanınızı dikkatli planlayın. Çalışma masanızın üzerindeki eşyaları uygun biçimde yerleştirin.

Bel fıtığını tanımak için…

  Ağrı genellikle ayağa kalkıldığında artar.

  Çoğunlukla ağrı bacağa ve kalçaya vurur.

  Bacakta uyuşukluk olur.

  Sağ kalça ile sol kalça arasında veya sağ bacakla sol bacak arasında his farklı olur.

  Bacağın belli yerlerinde his kaybı olur.

  Bacaklar çabuk yorulur.

  Bacaklarda güç kaybı görülebilir.

  Öksürük veya hapşırıkla ağrı bele ya da bacağa vurabilir.

İşini sevmemek hastalık nedeni
Hiçbir şey yapmasak da belimiz çok ağır bir yükün altında. Mesela yatarken belimize tam 20 kilo, otururken ve ayaktayken ağırlığımızın yaklaşık iki katı kadar yük biniyor.
Bel fıtığı riski taşıyan meslek gruplarını ise uzun süre masa başında olanlar, şoförler, sağlık personeli, ağır sanayi işçileri, inşaat sektöründe çalışanlar, sürekli ayakta durmak zorunda olanlar ve yoğun stres altındaki yöneticiler. Ayrıca kırsal kesimden gelen, sosyal ve ekonomik düzeyi orta ve ortanın altında olanlarda da çalışma şartları nedeniyle bel fıtığı olma riski yüksek.
İşini sevmeme, takdir edilmeme sürekli bir gerginlik yaratıyor. Kasların aşırı gerilmesi de bel fıtığına zemin hazırlıyor.

 

Yazıyı değerlendirmek için tıklayın
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
× Bize Ulaşın